Suriye Sorunları ve Çözümü

2 haftadır yazmayı düşündüğüm, fırsat bulamadığım bir husus var ki tam da bir iki gündür maalesef yaşandı; Suriyeliler ve mevcut durumu.

Kendilerini ne güzel misafir ediyoruz. Elbisemizden, paramızdan, aşımızdan, evimizden gücümüzün yettiğince Türk halkı olarak isteyerek ve severek 3 yılı aşkındır paylaşmaktayız. Fakat suriyelilerin kendi kültürlerinden ödün vermeden yaşamak istemesi, kültürümüze uymayan alışkanlıklarını burada yaşamak istemeleri (mesela apartman kültürü) ve bizde de son yıllarda maalesef kaybolan müsamaha gösterme, tolerans tanıma duygusu yüzünden artık şiddet olayları başladı yavaş yavaş. Dün Kahramanmaraş'ta, bugün Adana'da kavgalar  ayyuka çıkmaya başladı. Yakın çevremde, otobüs durağında, toplu taşımada hep bir isyan var Suriye'lilere karşı.


Bölgemizde daha çok düşük gelirli ve eğitim seviyeli -ekseriyette dilencilik yapan- yabancı Suriye vatandaşlarının varlığı halka güvenlik konusunda tedirginlik vermekte. İyileri yok mu? Tabi ki enaz kötüleri kadar var. Fakat şuan kötü olanlar göze batmakta. Her milletin iyisi kötüsü vardır. Gördükçe seviniyorum şahsen Suriye lokantalarını örneğin. Gelişsin kültür. Bu iyi fakat; bunun yanında olumsuz şeyler dikkat çekmeye başladı

Apartmanlarda pis yaşam sürdüklerini, kurallara uymadıklarını, polisin onlara karışmadığını, oldukça şımarık davrandıklarını, kültüre adapte olmak yerine (asimile değil) kültürümüze çokça uzak bir şekilde yaşadıklarını söyledi konuştuğum kimseler. Hatta daha da fazlasını söyleyen dahi oldu.

Velhasıl sorun çok fazla. Bir çözüm de bulmak gerekiyor. Lakin soru işareti çok fazla. Suriye'de sular durulduktan sonra bu insanların durumu ne olacak mesela? Oralar yeniden inşa edilene dek gideceklerini sanmıyorum zaten de, peki inşa edildikten sonra? Suriyeli çocukların eğitimi ne olacak? Kamplardaki hastalıklar engellenebilecek mi? Bu kamplardaki masraf nasıl karşılanacak? Bir kış daha geçirebilecekler mi? Bir Suriyeli suç işlediğinde, ona nasıl ceza verilecek, kimlik tespiti bile güçken? "Dolmuş parası vermem, ben Suriyeliyim" dedikleri için yakınan şöförün zararı karşılanacak mı?

Cevaplar? Çözüm? Hiçbir fikrim yok. Bekleyelim görelim.

Allah vatandaşlarımıza sükunet, ülkemize bereket, Suriyeli vatandaşlara selamet nasip etsin. Ve bu savaş da artık BİTSİN.

Yorumlar